Ciasteczka paluchy wiedźmy
 
 
Autor:
Składniki
  • 225 g zimnego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko (użyłam rozmiar L)
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • około 100 g migdałów
Wykonanie
  1. W misce umieść suche składniki, dodaj pokrojone na kawałki masło.
  2. Całość posiekaj tworząc kruszonkę.
  3. Szybko zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i schłódź w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
  4. Po schłodzeniu odrywaj od ciasta mniejsze kawałki i roluj je na blacie posypanym mąką w cienki wałek (cieńszy niż palec), potnij ciast na mniejsze kawałki, w każdy wetknij na końcu pół migdała (trzeba go lekko wbić w ciasto, inaczej może odpadać po upieczeniu).
  5. Blachę z ciastkami przykryj folią i wystaw na balkon na około pół godziny (lub schowaj do lodówki - jeśli się zmieści).
  6. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni z funkcją termoobiegu (bez termoobiegu 200 stopni).
  7. Piecz ciasteczka przez około 10 minut - aż będę ładnie rumiane.
  8. Po upieczeniu przestudź.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasteczka-paluchy-wiedzmy/