Sernik z brzoskwiniami
 
 
Autor:
Składniki
sernik:
  • 500 g twarogu półtłustego zmielonego dwu- lub trzykrotnie
  • 150 g cukru (chociaż wg mnie można dać trochę mniej - szczególnie jeśli zdecydujecie się na polewę z białej czekolady)
  • 3 jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • skórka starta z cytryny i sok wyciśnięty z niej
  • budyń waniliowy lub śmietankowy na pół litra mleka
  • brzoskwinie z puszki (użyłam 5 połówek)
dodatkowo:
  • biszkopty
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 50 g białej czekolady
  • czubata łyżka serka mascarpone
Wykonanie
  1. Żółtka utrzyj z cukrem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny na puszystą masę.
  2. Dodawaj po trochu zmielony twaróg, cały czas miksując, wsyp budyń i zmiksuj.
  3. Białka ubij na sztywno i dodaj je do twarogu - delikatnie wymieszaj łyżką.
  4. Brzoskwinie pokrój w niedużą kostkę i mniej więcej ¾ dodaj do masy) - delikatnie wymieszaj.
  5. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Na dnie ułóż biszkopty, przelej masę twarogową i wyrównaj.
  7. Na wierzchu ułóż pozostałe brzoskwinie.
  8. Piecz około 80 minut w 150 stopniach.
  9. Po tym czasie piekarnik wyłącz, delikatnie uchyl drzwiczki i poczekaj aż sernik zupełnie ostygnie.
  10. Schowaj go następnie do lodówki do schłodzenia.
  11. W rondelku pogrzej śmietanę kremówkę, dodaj serek mascarpone i połamaną czekoladę - wymieszaj dokładnie, aby czekolada i serek się rozpuściły.
  12. Ostudź masę i gdy lekko zgęstnieje wylej ją na sernik.
  13. Możesz ciasto dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-z-brzoskwiniami/