Ciasto dyniowe fit
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12 porcji.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
  • 2 duże jajka
  • 120 g oleju kokosowego - rozpuszczonego i przestudzonego
  • 200 g puree z dyni (użyłam dynię piżmową)
  • pół szklanki soku z pomarańczy (mniej więcej 1,5 średniej pomarańczy)
  • 50 g brązowego cukru
  • 100 g cukru kokosowego
  • skórka starta z pomarańczy (starłam z tych, które wyciskałam na sok)
  • 100 g mąki pełnoziarnistej (użyłam pszenną)
  • 50 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • garść posiekanych orzechów - użyłam włoskie
Wykonanie
  1. W misce zmieszaj razem puree z dyni, olej, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową i roztrzepane jajka.
  2. W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki - poza orzechami i zmieszaj razem.
  3. Do suchych składników wlej mokre i krótko wymieszaj - możesz to zrobić łyżką.
  4. Do ciasta dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
  5. Niedużą foremkę keksową (użyłam takiej 24/12 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Wlej ciasto do foremki i wyrównaj.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Przed podaniem udekoruj wg uznania.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-dyniowe-fit/