Biszkopt - przepis podstawowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę do pieczenia o średnicy około 22 cm (wtedy biszkopt można przeciąć na trzy blaty).
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • szklanka przesianej mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
  1. Jajka utrzyj z cukrem na gęstą masę (można tu dodać jakiś aromat) - możesz też rozdzielić białka od żółtek i najpierw ubić białka z cukrem, a potem dodać żółtka.
  2. Gdy masa będzie już gęsta i zwarta wyłącz mikser i dodawaj po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Całość mieszaj delikatnie łyżką, albo rózgą (nie używaj już teraz miksera).
  4. Masę przełóż do wysmarowanej blaszki. Piecz w 180 stopniach przez około pół godziny.
  5. Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w foremce, a potem wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
  6. Do tego biszkoptu nie dajemy żadnego łuszczu, więc ciasto może być później suchawe - należy go więc dobrze nasączyć - np. osłodzoną herbatą z sokiem z cytryny.
Notatki
Możecie też najpierw ubić same białka, potem dodać do niego cukier i miskować, aż białka będą mocno lśniące. Wtedy dodajcie żółtka i krótko zmieszajcie. Mąkę wymieszajcie już łyżką - nie mikserem.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/biszkopt-przepis-podstawowy/