Ciasto snickers
 
 
Autor:
Składniki
  • około 200 g herbatników
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g masła orzechowego
  • około 6 łyżek cukru pudru
  • 400 g masy kajmakowej
  • 200 g orzeszków ziemnych
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Dno foremki o wielkości 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia i ułóż warstwę herbatników.
  2. Serek mascarpone zmiksuj z masłem orzechowym i cukrem pudrem (dodaj go do smaku, ja wolałam mniej słodką masę ze względu na kajmak).
  3. Wyłóż masę mascarpone na spód z herbatników i ułóż na niej kolejną warstwę herbatników.
  4. Na herbatniki wyłóż masę kajmakową i rozprowadź równą warstwą.
  5. Część orzeszków posiekaj na mniejsze kawałki i całość wyłóż na masę kajmakową - lekko wciśnij orzeszki w masę.
  6. Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i zamieszaj do rozpuszczenia.
  7. Przestudź lekko czekoladę, a następnie wylej na wierzch ciasta.
  8. Całość schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-snickers/