Torcik makowy
 
 
Autor:
Składniki
ciasto makowe:
  • 200 g suchego maku
  • 270 g jogurtu naturalnego
  • 275 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 3 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny (nie trzeba jej rozmrażać)
krem z białej czekolady:
  • 300 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • około 6 łyżek wody pomarańczowej - lub do smaku
ganache z białej czekolady:
  • 300 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
Wykonanie
ciasto:
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę zmieszaj z makiem, proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Dodaj mąkę do jajek na zmianę z jogurtem - krótko wymieszaj.
  4. Dodaj żurawiny i wymieszaj.
  5. Przelej ciasto do foremki o średnicy 16 cm (lub dwóch o tej samej średnicy) - piecz w 180 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka, jeśli pieczesz ciasto w dwóch foremkach, to piecz je przez około 25 minut).
  6. Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na blaty (trzy lub cztery).
krem czekoladowy:
  1. Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się dokładnie rozpuści.
  2. Serek mascarpone zmiksuj krótko ze skórką pomarańczową oraz wodą pomarańczową, dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
  3. Ułóż na talerzu spód ciasta, zapnij na nim obręcz tortownicy.
  4. Wyłóż część kremu na blat, przykryj drugim blatem i powtórz czynność, jeśli masz cztery blaty, to powtórz czynność :)
  5. Schowaj ciasto do lodówki do schłodzenia.
ganache z białej czekolady:
  1. Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  2. Ostudź masę - zamieszaj ją od czasu do czasu.
wykończenie:
  1. Zdejmij z tortu obręcz, szpatułka nałóż ganache na boki i wierzch tortu, wyrównaj (możesz szpatułkę ogrzać gorącą wodą, to będzie łatwiej wygładzić tort).
  2. Udekoruj wg uznania - ja udekorowałam mój torcik choinkami wyciętymi z masy cukrowej, przyklejonymi do patyków do szaszłyków :)
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/torcik-makowy/