Sernik sezamowo-daktylowy
 
 
Autor:
Składniki
sezamowy spód:
  • 60 g cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 75 g sezamu
  • 4 łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 roztrzepane jajko (rozmiar L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dżem daktylowy:
  • 100 g daktyli bez pestek
  • 50 g orzechów (użyłam nerkowce)
masa serowa:
  • 600 g gęstego sera (użyłam mascarpone)
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 roztrzepane jajka (użyłam rozmiar L)
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki pasty tahini
dodatkowo:
  • trochę płynnego miodu
  • garść posiekanych pistacji
Wykonanie
spód:
  1. Zmiksuj razem cukier i masło, dodaj roztrzepane jajko, wanilię i suche składniki - krótko wymieszaj.
  2. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia - boki foremki wyłóż papierem około 5 cm powyżej końca foremki.
  3. Wyłóż ciasto do tortownicy, wyrównaj i podpiecz w 180 stopniach przez około 12 minut - do lekkiego zrumienienia.
dżem daktylowy:
  1. Daktyle zalej gorącą wodą - tylko tyle, aby zakryła daktyle, odstaw na 15 minut do zmięknięcia.
  2. Orzechy zmiksuj na drobny proszek.
  3. Zmiksuj daktyle dodając trochę wody, w której się moczyły - w razie konieczności dolej jeszcze trochę wody.
  4. Zmieszaj daktyle ze zmielonymi orzechami i wyłóż na podpieczony spód.
masa serowa:
  1. Wszystkie składniki sernika umieść w misie miksera i zmiksuj do połączenia składników.
  2. Wylej masę do tortownicy.
  3. Obniż temperaturę piekarnika do 160 stopni i piecz sernik przez około 1,5 godziny (sernik może bardzo wyrosnąć, ale potem opadnie).
  4. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku do momentu wystudzenia.
  5. Wystudzony sernik schłódź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
  6. Przed podaniem polej miodem i posyp posiekanymi pistacjami.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-sezamowo-daktylowy/