Tarta makowo-serowa
 
 
Autor:
Składniki
kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko (użyłam L)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
masa makowa (albo około 500 g gotowej masy z puszki):
  • 200 g suchego mielonego maku
  • 1 jajko - użyłam rozmiar L
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 g rodzynek
  • około 50 ml amaretto lub rumu lub gorącej wody
  • około 3 łyżki miodu (lub do smaku)
  • garść posiekanych orzechów
  • 50 ml śmietany kremówki
masa serowa:
  • 500 g dobrego twarogu na serniki (użyłam Piątnicy w wiaderku)
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru - lub do smaku
Wykonanie
ciasto:
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, jeśli nie będzie chciało się lepić, to dodaj odrobinę zimnej wody.
  2. Ciasto schłódź przez około pół godziny, następnie wyjmij na posypany mąką blat, rozwałkuj i wyklej foremkę do tarty o średnicy 30 cm, albo około 6-8 mniejszych foremek do tart.
  3. Na wierzch ciasta połóż kawałek folii aluminiowej, a na nią nasyp ziarna grochu/fasoli albo kulki ceramiczne i podpiecz spód w 200 stopniach przez około 10-15 minut.
masa makowa:
  1. Rodzynki namocz w alkoholu albo w wodzie.
  2. Włóż do miski pozostałe składniki masy, dosłódź do smaku miodem lub cukrem, dodaj rodzynki razem z alkoholem.
masa serowa:
  1. Zmiksuj krótko wszystkie składniki masy, a następnie dodaj do niej masę makową i wymieszaj.
wykończenie:
  1. Nałóż masę na podpieczony spód, wierzch możesz dodatkowo udekorować pozostałym ciastem.
  2. Piecz w 180 stopniach przez około 20-30 minut.
  3. Po upieczeniu ostudź.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/tarta-makowo-serowa/