Chałwowiec
 
 
Autor:
Składniki
nasączenie:
  • 250 ml mocnej kawy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 ml amaretto
krem:
  • 300 g chałwy waniliowej
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru - lub do smaku
  • 400 ml śmietany kremówki
dodatkowo:
  • około 30 herbatników
  • podłużne biszkopty
Wykonanie
  1. Przygotuj poncz z kawy i odstaw do przestudzenia.
  2. Chałwę pokrusz, dodaj cukier puder oraz serek mascarpone - zmiksuj blenderem na gładką masę - schowaj do lodówki do schłodzenia.
  3. Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj do masy chałwowej i wymieszaj (odłóż 2-3 czubate łyżki kremu).
  4. Dno foremki o wielkości około 24/24 cm wyłóż herbatnikami.
  5. Na herbatniki wyłóż połowę kremu.
  6. Biszkopty zanurzaj w kawie, a następnie układaj na kremie, po ułożeniu warstw biszkoptów wyłóż resztę kremu.
  7. Na wierzchu ułóż drugą warstwę herbatników i posmaruj je odłożonym wcześniej kremem.
  8. Ciasto schłódź w lodówce.
  9. Przed podaniem oprósz dodatkowo kawą rozpuszczalną.
Recipe by Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia at https://wypiekibeaty.com.pl/chalwowiec/
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux