Konfitura pomarańczowa
 
 
Autor:
Składniki
  • 6 dużych pomarańczy lub 7 mniejszych
  • około 500 g cukru
  • pół litra wody
  • sok z jednej cytryny
Wykonanie
  1. Pomarańcze umyj, a następnie obierz cienko nożykiem szczelinowym.
  2. Skórki włóż do rondelka, zalej wodą i gotuj przez kilka minut (jeśli używasz pomarańcze ekologiczne możesz pominąć ten etap).
  3. Wyjmij skórki na sito i przelej zimną wodą - pokrój w cienkie paseczki lub w kosteczkę.
  4. Pomarańczom obetnij "dupki", postaw na desce do krojenia i ostrym nożem odetnij białe skórki tak aby odsłonić miąższ owoców.
  5. Trzymając pomarańczę nad miską wykrój fileciki pomarańczy spomiędzy błonek, a na koniec dodatkowo wyciśnij sok z pozostałych resztek - tak zrób ze wszystkimi pomarańczami.
  6. W garnku zagotuj wodę z cukrem, dodaj cząstki pomarańczy z sokiem oraz pokrojone skórki - gotuj przez około 2 godziny, a następnie odstaw na noc do wystudzenia.
  7. Następnego dnia ponownie gotuj konfiturę - przez około 1-2 godziny - gdy konfitura zgęstnieje dodaj do niej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj - ponownie zagotuj.
  8. Słoiczki na konfiturę umyj, a następnie zagrzej w piekarniku nagrzanym do 115 stopni przez około 15 minut.
  9. Przełóż konfiturę do gorących słoików, dokładnie zakręć, a następnie wstaw do piekarnika (nagrzanego na 115 stopni) i pasteryzuj przez około 15-20 minut.
  10. Po tym czasie piekarnik wyłącz i otwórz drzwiczki.
  11. Poczekaj aż słoiczki ostygną.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/konfitura-pomaranczowa/