Domowy hummus
 
 
Autor:
Składniki
domowa pasta tahini:
  • 100 g ziaren sezamu
  • około 1 łyżka oliwy z oliwek
hummus:
  • puszka cieciorki (około 400 g)
  • sok z jednej cytryny
  • około 4 łyżki pasty tahini
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie inne przyprawy - ostra papryka, curry
Wykonanie
tahini:
  1. Sezam wrzuć na suchą patelnię i podgrzewaj mieszając co jakiś czas, aż ziarenka się lekko zrumienią.
  2. Przesyp sezam do miski, ostudź, a następnie zmiksuj blenderem - im dłużej będziesz miksować, tym masa powinna się robić płynniejsza - jeśli masa jest gęsta, to dodaj oliwę.
hummus:
  1. Odsącz cieciorkę na sicie (wody nie wylewaj ;)).
  2. Włóż cieciorkę do miski, dodaj pastę tahini, sos z cytryny, olej i przyprawy.
  3. Zmiksuj blenderem na gładką masę - jeśli hummus jest gęsty to dodaj przegotowanej wody (albo wody z puszki po cieciorce).
  4. Przełóż hummus do ładnej miseczki, wierzch polej odrobiną oliwy, posyp odrobiną przypraw.
  5. Ja swój hummus udekorowałam przed podaniem ziarenkami granatu oraz listkami kolendry.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/domowy-hummus/