Flatbread - podpłomyki
 
 
Autor:
Składniki
  • 15 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 160 ml ciepłego mleka
  • 80 ml letniej wody
  • 320 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
Wykonanie
  1. Świeże drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, a następnie zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj - przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
  2. Jeśli używasz drożdże suszone, to dodaj je od razu do mąki.
  3. Do miski wsyp mąkę i sól, dodaj oliwę.
  4. Wlej rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto, w trakcie dolewaj ciepłą wodę - ciasto będzie dość gęste.
  5. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, ja często wkładam je do piekarnika z temperaturą grzania ustawioną na 30 stopni).
  6. Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  7. Podziel ciasto na 6 mniej więcej równych części.
  8. Rozwałkuj cienko na placek o średnicy około 20 cm.
  9. Rozgrzej patelnię grillową (albo zwykłą), smaż placek po około 2-3 minuty z dwóch stron.
  10. W trakcie smażenia podpłomyka rozwałkuj następny placek.
Recipe by Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia at https://wypiekibeaty.com.pl/flatbread-podplomyki/
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux