Brownie z nutellą
 
 
Autor:
Składniki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 6 jajek (użyłam rozmiar L)
  • 200 g cukru
  • 100 g mąki
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g kremu czekoladowo-orzechowego (np. nutella)
Wykonanie
  1. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść ją razem z masłem - ja pogrzałam całość w mikrofalówce - możesz rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
  2. Odstaw czekoladę do przestudzenia, a w tym czasie zmiksuj jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  3. Dodaj do jajek ostudzoną czekoladę z masłem oraz mąkę - krótko zmiksuj.
  4. Orzechy posiekaj - mniej więcej ⅔ wmieszaj do ciasta.
  5. Przelej ciasto do przygotowanej foremki o wielkości około 24/24 cm.
  6. Wierzch ciasta polej lekko pogrzaną (można pogrzać w mikrofalówce) nutellą (będzie łatwiej ją nałożyć), posyp pozostałymi orzechami.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/brownie-z-nutella/