Sernik chatka Puchatka
 
 
Autor:
Składniki
  • 800 g twarogu na sernik (użyłam Piątnicę z wiaderka)
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 36 herbatników
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (jeśli masło jest za twarde, to podgrzej je chwilę w mikrofalówce).
  2. Do masy maślanej dodawaj po łyżce twaróg i krótko miksuj.
  3. Podziel masę twarogową na dwie części i do jednej dodaj kakao - zmiksuj.
  4. Herbatniki ułóż na kawałku folii aluminiowej - 3 rzędy po 6 herbatników.
  5. Rozsmaruj na herbatnikach ⅔ masy z kakao i przykryj drugą warstwą herbatników.
  6. Wyłóż białą masę sernikową i rozsmaruj, pozostałą odłożoną masę czekoladową ułóż mniej więcej na środkowych herbatnikach.
  7. Pomagając sobie folią aluminiową unieś boki ciasta tworząc trójkąt.
  8. Obwiń ciasto folią i schowaj do lodówki na około 12 godzin.
  9. Przed podaniem polej ciasto rozpuszczoną czekoladą.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-chatka-puchatka/