Ekspresowa owsianka czekoladowa
 
 
Autor:
Składniki
miks owsiankowy:
  • 100 g orzechów - użyłam leśne
  • 80 g daktyli bez pestek
  • 200 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
owsianka:
  • 65 g miksu owsiankowego - mniej więcej 4 bardziej czubate łyżki
  • 200 ml wody lub mleka
  • świeże owoce do posypania
Wykonanie
  1. Orzechy podpraż krótko na patelni, a następnie zmiksuj razem z daktylami.
  2. Połowę płatków owsianych zmiksuj ze skórką otartą z pomarańczy.
  3. W pojemniku połącz zmiksowane orzechy, zmiksowane płatki, pozostałe płatki, gorzkie kakao i cynamon mielony - dokładnie wymieszaj.
  4. Miks przechowuj w szczelnym pojemniczku do dwóch tygodni.
  5. Aby przygotować owsiankę wsyp 4 czubate łyżki miksu do rondelka, wlej 200 ml wody lub dowolnego mleka.
  6. Gotuj przez około 5 minut - często mieszając.
  7. Gdy owsianka zgęstnieje przełóż ją do miseczki, dodaj garść świeżych owoców.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ekspresowa-owsianka-czekoladowa/