Pączki z kremem malinowym
 
 
Autor:
Składniki
pączki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży (albo opakowanie suszonych)
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • łyżka wódki lub octu spirytusowego
krem malinowy:
  • 200 g malin - mogą być mrożone - nie trzeba ich wcześniej rozmrażać
  • 50 g masła
  • 50 g cukru - lub do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 żółtka
lukier:
  • czubata szklanka cukru pudru
  • odrobina wody
Wykonanie
ciasto na pączki:
  1. Świeże drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe mleko i wymieszaj - przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. Jeśli używasz drożdże suszone, to dodaj je bezpośrednio do mąki.
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier z wanilią oraz zwykły cukier, dodaj wódkę lub ocet.
  4. Wlej rozczyn drożdżowy lub ciepłe mleko (jeśli używasz drożdże suszone).
  5. Zacznij wyrabiać ciasto, w trakcie dodaj rozpuszczone i ostudzone masło.
  6. Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym pączki będą delikatniejsze - ja to robię mikserem z końcówką hakiem.
  7. Gotowe ciasto będzie lekko kleiste i raczej luźne.
  8. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  9. W tym czasie przygotuj krem.
krem malinowy:
  1. Do rondelka włóż masło, cukier, maliny oraz wlej sok z cytryny.
  2. Gotuj na małym ogniu, aż masło i cukier się rozpuszczą, a maliny rozpadną.
  3. Dodaj pojedynczo żółtka i po każdym energicznie mieszaj masę, aby nie zrobiła się jajecznica ;)
  4. Zdejmij z ognia rondelek i przetrzyj masę przez gęste sitko.
  5. Miseczkę z kremem przykryj od razu kawałkiem folii - tak aby dotykała powierzchni kremu.
  6. Schłódź krem w lodówce.
pączki:
  1. Wyłóż ciasto na pączki na lekko posypany mąką blat i delikatnie zagnieć - staraj się dodawać jak najmniej mąki.
  2. Rozwałkuj lekko ciasto na grubość około 1,5 cm.
  3. Dużą szklanką wytnij krążki.
  4. Ułóż je na posypanej lekko mąką blaszce.
  5. Przykryj pączki ręcznikiem i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  6. W tym czasie podgrzej w głębokim i szerokim rondlu tłuszcz - zależnie od wielkości może to być około 1 litra oleju.
  7. Podgrzej tłuszcz do temperatury 180 stopni - jeśli będzie niższa, to pączki będą chłonąć dużo tłuszczu, jeśli będzie za wysoka, pączki się spalą.
  8. Do gorącego tłuszczu włóż po 3-4 pączki, smaż na rumiano z dwóch stron.
  9. Możesz sprawdzić wbitą w środek wykałaczką, czy pączki są gotowe - patyczek ma być suchy.
  10. Gotowe pączki odsącz na papierowym ręczniku.
  11. Przestudzone pączki nadziej kremem malinowym.
  12. Ze skrawków po wykrojeniu pączków możesz kieliszkiem wyciąć mniejsze kółka i je usmażyć jako mini pączki - te od razu po usmażeniu obtocz w cukrze krysztale.
  13. Do cukru pudru dodaj po trochu wodę i mieszaj aż lukier będzie lekko płynny.
  14. Polej lukrem pączki.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/paczki-kremem-malinowym/