Różane babeczki z boczkiem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 średnie dojrzałe banany
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 80 g brązowego cukru - może też być cukier kokosowy
  • 50 g dżemu Dzika Róża Łowicz + trochę do dekoracji
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 100 g boczku parzonego
Wykonanie
  1. Boczek pokrój w kotkę i podsmaż aż tłuszcz się wytopi, a boczek będzie chrupiący - gotowy boczek wyjmij na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  2. W misce wymieszaj suche składniki.
  3. Banany obierz, pokrój w plastry, a następnie ugnieć widelcem, dodaj do nich jajka, dżem i jogurt naturalny - wymieszaj.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj - tylko do połączenia składników.
  5. Dodaj do ciasta mniej więcej ⅔ boczku i wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do papilotek.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 20-30 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu lekko ostudź.
  9. Na wierzch nałóż małą łyżeczkę dżemu z Dzikiej Róży, a na nim ułóż kawałeczki odłożonego boczku.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/rozane-babeczki-boczkiem/