Sernik Izaura
 
 
Autor:
Składniki
czekoladowe ciasto:
  • 170 g masła (może też być margaryna do wypieków)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 4 łyżki wody pomarańczowej/soku pomarańczowego/zwykłej wody
  • pół szklanki mleka
  • 3 jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
sernik:
  • 700 g dobrego twarogu na serniki (użyłam takiego w wiaderku)
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 60 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z jednej pomarańczy
polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki
Wykonanie
ciasto czekoladowe:
  1. W garnku rozpuść masło, cukier, mleko, kakao i wodę (użyłam dla aromatu wodę pomarańczową, może to też być sok pomarańczowy).
  2. Gdy masło się rozpuści, a wszystkie składniki ładnie połączą zdejmij garnek z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
  3. Do przestudzonej masy dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  4. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy czekoladowej - zmiksuj.
  5. Białka ubij na gęstą pianę i delikatnie wmieszaj do czekoladowego ciasta.
  6. Formę o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Na dno wyłóż ⅔ masy czekoladowej.
sernik:
  1. Wszystkie składniki masy sernikowej umieść w dużej misce i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  2. Wyłóż masę sernikową na ciasto czekoladowe.
  3. Na wierzchu ułóż łyżeczką kleksy z odłożonego ciasta czekoladowego.
  4. Całość piecz w 170 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  5. Ciasto po upieczeniu ostudź i schłódź.
  6. Śmietanę kremówkę na polewę podgrzej w rondelku, go gorącej śmietany dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aż czekolada się ładnie rozpuści.
  7. Ciasto polej polewą.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-izaura/