Mini pączki z białą czekoladą
 
 
Autor:
Ilość: 20
Składniki
ciasto:
  • 190 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki mleka
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 30 g cukru pudru
  • 30 g rozpuszczonego masła
do posypania:
  • około 50 g cukru
  • łyżeczka cynamonu
krem:
  • budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (taki na 500 ml mleka)
  • 400 ml mleka
  • 100 g białej czekolady
Wykonanie
krem:
  1. Z mleka odlej około pół szklanki mleka, a resztę podgrzej - dodaj do mleka połamaną czekoladę i zamieszaj aż czekolada się rozpuści.
  2. W odlanej części mleka rozmieszaj budyń i wlej całość do mleka z czekoladą - mieszaj aż budyń zgęstnieje.
  3. Od razu przykryj krem folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
ciasto:
  1. W jednej misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a w drugiej mleko, jogurt, rozpuszczone masło i cukier puder.
  2. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  3. Odrywaj od ciasta nieduże kawałki i tocz kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe.
  4. Smaż pączki na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu - w takiej ilości, aby pączki mogły pływać (jeśli masz termometr kuchenny, to temperatura oleju powinna mieć około 170-180 stopni).
  5. Wykałaczką możesz sprawdzić, czy pączki są gotowe - wystarczy wbić ją w środek pączka - są gotowe jeśli wykałaczka wychodzi czysta.
  6. Gotowe pączki odsącz na papierowym ręczniku a następnie obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem.
  7. Gdy pączki lekko ostygną możesz je nadziać kremem - krem należy przełożyć do worka ze szprycą i nadziać pączki.
  8. Jeśli nie masz szprycy, to możesz przekroić pączki i posmarować kremem :)
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/mini-paczki-biala-czekolada/