Zapiekanka kukurydziana
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Zapiekanka kukurydziana
Autor:
Ilość: 2
Składniki
  • 200 g kukurydzy (użyłam mrożoną, ostatecznie może być konserwowa)
  • 20 g masła
  • około 50 ml mleka
  • 250 g mielone mięsa wołowego
  • jedna mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mała garść rodzynek
  • pół strączka papryczki chili
  • sól, pieprz, mielona papryka chili - do smaku
Wykonanie
  1. Kukurydzę zmiksuj z mlekiem, dodaj do niej masło, przełóż do rondelka i pogrzej - do rozpuszczenia masła.
  2. Możesz kukurydzę lekko posolić - ja soliłam, bo wydała się mi za mdła.
  3. Cebulę i papryczkę chili pokrój w drobną kostkę.
  4. Mięso mielone podsmaż na patelni z przeciśniętym czosnkiem, cebulą i papryczką, dodaj rodzynki.
  5. Dopraw mięso do smaku.
  6. Przełóż mięso do dwóch naczynek do zapiekania, na wierzchu ułóż kukurydzę.
  7. Zapiecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
  8. Podawaj gorące z czerwonym winem.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/zapiekanka-kukurydziana/