Korzenne ciasto kokosowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 20
Składniki
ciasto:
  • 100 ml oleju
  • 300 ml tłustego mleczka kokosowego
  • 4 duże jajka
  • 200 g cukru brązowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
wierch:
  • 140 g cukru pudru
  • około 4 łyżki mleczka kokosowego (moje było dość płynne, więc wystarczyły mi 4)
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • płatki kokosowe do posypania
  • posiekane pistacje do posypania
Wykonanie
  1. W jednej misce zmieszaj razem suche składniki (razem z przyprawami), w drugiej misce wymieszaj mokre składniki - olej, mleczko i jajka.
  2. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  3. Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20/30 cm.
  4. Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut - do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu lekko ostudź.
  6. Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miski i dodaj po trochu mleczko kokosowe - wymieszaj.
  7. Polej lukrem ciasto, a na koniec posyp płatkami kokosowymi i posyp posiekanymi orzechami.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/korzenne-ciasto-kokosowe/