Odwrócone ciasto bananowe
 
 
Autor:
Składniki
karmel:
  • 55 g masła
  • 110 g brązowego cukru
  • ziarna z jednej laski wanilii
  • łyżka rumu
  • około 500 g bananów (mi na formę o średnicy 24 cm poszły niecałe trzy duże banany)
ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 115 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 125 ml mleka
Wykonanie
  1. W rondelku lub na patelni rozpuść razem masło z brązowym cukrem - do momentu aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowej barwy, dodaj ziarna z wanilii oraz rum - może zajść gwałtowna reakcja, więc alkohol wlewaj ostrożnie.
  2. Przelej karmel do żaroodpornej formy do pieczenia (średnica 22-24 cm).
  3. Banany obierz i przekrój wzdłuż na trzy plastry, a następnie ułóż je ciasno na karmelu.
  4. Miękkie masło utrzyj z cukrem.
  5. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.
  6. Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku, a następnie wsyp połowę mąki.
  7. Zmiksuj całość, dodaj mleko i wsyp pozostałą mąkę - nie miksuj długo - tylko do połączenia składników.
  8. Przelej ciasto na banany.
  9. Piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut - do suchego patyczka
  10. Po upieczeniu odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożnie przełóż na talerz, tak aby banany znalazły się u góry.
  11. Podaj jeszcze na ciepło z gałką lodów :D
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/odwrocone-ciasto-bananowe/