Ciasto z twarogiem i malinami
 
 
Autor:
Składniki
ciasto jogurtowe:
  • 350 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki oleju
  • 200 g cukru
  • 2 duże jajka - użyłam L
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 dojrzały rozgnieciony banan (można pominąć, a jeśli ciasto będzie za gęste, dodać trochę więcej jogurtu)
masa serowa:
  • 500 g twarogu na serniki - może być taki luźniejszy i rzadszy - ja użyłam twarogu na serniki z Lidla, jeśli używasz gęstego twarogu, to dodaj do niego około pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • około 60-70 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady
  • około 150 g mrożonych lub świeżych malin (mrożonych malin nie trzeba wcześniej rozmrażać)
Wykonanie
ciasto:
  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  2. Olej zmiksuj z cukrem i jajkami, dodaj rozgniecionego banana (jeśli używasz) oraz na zmianę mąkę i jogurt naturalny.
  3. Przelej ciasto do formy o wielkości około 24/24 cm.
masa twarogowa:
  1. Zmiksuj twaróg z jajkami i cukrem - krótko - tylko do połączenia składników.
  2. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką.
  3. Wyłóż masę twarogową na wierzch ciasta, powtykaj w twaróg maliny.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu ostudź.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-twarogiem-malinami/