Bułeczki gryczane
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 5
Składniki
  • 10 g świeżych drożdży
  • 60 ml letniego mleka
  • około 100 ml letniej wody
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżeczki soli
  • 150 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej (użyłam typ 650)
  • 1 łyżka oleju
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zalej letnim mlekiem i rozmieszaj.
  2. W misie miksera umieść obydwie mąki, sól, olej i miód.
  3. Wlej rozmieszane drożdże oraz letnią wodę.
  4. Wyrób ciasto - jeśli będzie zbyt gęste to dodaj trochę więcej letniej wody.
  5. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny (możesz wstawić miskę do piekarnika nagrzanego do 30-35 stopni - ciasto szybciej wyrośnie).
  6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat i krótko wyrób.
  7. Podziel na bułeczki, uformuj ich kształt i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Bułeczki przykryj i odstaw na około 30 minut, aby się lekko napuszyły.
  9. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz bułeczki przez około 20-25 minut.
  10. Po upieczeniu ostudź.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/buleczki-gryczane/