Babeczki owsiane z borówkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 2 duże jajka
  • 85 g rozpuszczonego masła lub rozpuszczonego oleju kokosowego (użyłam olej kokosowy)
  • 75 g płynnego miodu (jeśli nie masz płynnego, to go podgrzej chwilę)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 160 g płatków owsianych
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • około 170-200 g borówek (jeśli są mrożone, to ich nie rozmrażaj wcześniej)
  • trochę posiekanych migdałów do posypania
Wykonanie
  1. W jednej misce zmieszaj mokre składniki - rozpuszczony olej lub masło, miód, jogurt, jajka i ekstrakt z wanilii.
  2. W drugiej misce zmieszaj płatki owsiane z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  4. Wsyp borówki i krótko wymieszaj.
  5. Nałóż ciasto do formy na babeczki.
  6. Wierzch każdej babeczki posyp odrobiną posiekanych migdałów.
  7. Babeczki piecz przez 5 minut w 220 stopniach, następnie obniż temperaturę do 180 i piecz przez kolejne 15-20 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/babeczki-owsiane-borowkami/