Gofry budyniowe
 
 
Autor:
Składniki
  • 10 g świeżych drożdży (lub pół opakowania suszonych)
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 50 g cukru (dałam cukier aromatyzowany wanilią)
  • 250 g mąki
  • 1 budyń waniliowy (o wadze 40 g)
  • 2 duże jajka
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i ciepłe mleko - wymieszaj i odstaw na około 15 minut.
  2. W misie miksera umieść mąkę, budyń, jajka, przestudzone masło oraz resztę cukru.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto znowu zamieszaj.
  5. Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
  6. Po usmażeniu odkładaj na kratkę do przestudzenia - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/gofry-budyniowe/