Pudding chia czekoladowo-orzechowy
 
 
Autor:
Ilość: 2
Składniki
warstwa orzechowa:
  • pół szklanki mleka
  • 50-60 g masła orzechowego - lub do smaku
  • 20 g nasion chia - mniej więcej dwie łyżki
  • 1 łyżka syropu klonowego - lub do smaku (może też być miód, syrop z agawy lub inna substancja słodząca)
warstwa czekoladowa:
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao (lub do smaku)
  • 20 g masła orzechowego (1 łyżka)
  • 2 łyżki syropu klonowego - lub do smaku
  • 20 g nasion chia
karmelizowane orzechy:
  • garść orzechów ziemnych - mogą być solone :)
  • około 3 łyżki syropu klonowego
Wykonanie
  1. Masło orzechowe lekko pogrzej, aby stało się bardziej płynne, dodaj do niego mleko i resztę składników i wymieszaj - jeśli masa nie jest jednolita, to zmiksuj ją blenderem.
  2. Odstaw masę do lodówki na kilka godzin do napęcznienia - możesz co jakiś czas masę przemieszać.
  3. Podobnie przygotuj masę czekoladową - jeśli lubisz mocno czekoladowy smak możesz dać więcej gorzkiego kakao - masę również schłódź w lodówce.
  4. Przed podaniem nałóż masę orzechową i czekoladową na przemiennie w szklance.
  5. Orzechy ziemne lekko posiekaj i wyłóż na suchą patelnię, krótko podgrzej, a następnie wlej syrop klonowy.
  6. Mieszaj aż orzechy będą w syropie.
  7. Delikatnie ostudź i jeśli się zbiły w masę, to je lekko rozkrusz.
  8. Orzechami udekoruj wierzch puddingu.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/pudding-chia-czekoladowo-orzechowy/