Babka drożdżowa wielkanocna
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
babka:
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 190 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 75 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • około 30 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • około 50 g rodzynek (uprzednio namoczonych w rumie lub w gorącej wodzie)
lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • rum z namoczenia rodzynek albo sok z cytryny
  • skórka pomarańczowa do dekoracji
  • czekoladowe jajeczka do dekoracji
Wykonanie
babka:
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i ciepłe mleko - wymieszaj dokładnie i odstaw na około 20 minut - aż drożdże zaczną pracować.
  2. W misie miksera umieść mąkę, sól. jajko, żółtko oraz przestudzone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  3. Na koniec dodaj odsączone rodzynki oraz skórkę pomarańczową - krótko zagnieć razem z ciastem.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  5. Po tym czasie ciasto delikatnie ponownie zagnieć, przełóż do przygotowanej formy na babkę (z kominem), przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  6. Babkę piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeni ostudź, a następnie wyjmij z formy.
lukier:
  1. Do cukru pudru dodawaj po łyżce rum lub sok z cytryny i dokładnie mieszaj.
  2. Gdy lukier będzie miał konsystencję gęstej śmietany posmaruj nim babkę, wierzch posyp skórką pomarańczową i ułóż czekoladowe jajeczka.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/babka-drozdzowa-wielkanocna/