Ciasto Kubuś odchudzone
 
 
Autor:
Ilość: 20
Składniki
  • około 150 g podłużnych biszkoptów
  • 1 litr soku marchwiowego przecierowego - użyłam taki z dodatkiem brzoskwiń
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • puszka brzoskwiń
Wykonanie
  1. Biszkoptami wyłóż dno blaszki o wielkości około 24/24 cm.
  2. Z soku marchwiowego odlej niecałą szklankę, a resztę zagotuj w rondelku.
  3. W odlanym soku rozprowadź budynie, a następnie wlej całość do gotującego się soku i energicznie mieszaj aż zrobi się budyń.
  4. Masę przelej na biszkopty i odstaw do przestudzenia.
  5. Jedną galaretkę brzoskwiniową rozpuść w szklance wrzątku i odstaw do wystudzenia.
  6. Gdy będzie już chłodna dodaj ją do jogurtu i zmiksuj (jeśli masa wydaje ci się za mało słodka, to możesz dodać trochę cukru pudru - ja nie dodawałam).
  7. Przelej masę jogurtową na budyń marchwiowy i schowaj do lodówki, aby masa stężała.
  8. W między czasie przygotuj drugą galaretkę brzoskwiniową wg instrukcji na opakowaniu.
  9. Na stężoną warstwę jogurtową wyłóż pokrojone w plastry brzoskwinie i zalej tężejącą galaretką - nie wylewaj galaretki zanim nie zacznie tężeć, bo może spłynąć na spód ciasta.
  10. Ciasto ponownie schowaj do lodówki i zostaw na kilka godzin, tak aby galaretka zupełnie stężała.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-kubus-odchudzone/