Babeczki ponczowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 16
Składniki
babeczki drożdżowe:
  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży świeżych (lub opakowanie suszonych)
  • 15 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
syrop:
  • 350 g cukru
  • 700 ml wody
  • około 5 łyżek rumu (lub 1,5 łyżki aromatu rumowego) - może być też inny aromat, albo wrzucona skórka z cytryny lub pomarańczy
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i łyżeczką mąki, dodaj ciepłe (nie gorące) mleko i wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. W misie umieść mąkę, sól i jajka, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto.
  3. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło - wyrób razem z ciastem.
  4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  5. Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko zagnieć.
  6. Przełóż ciasto do małych foremek na babki - możesz piec babki porcjami, albo do jednej normalnej formy na babkę z kominkiem.
  7. Przykryj foremki ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  8. Piecz babeczki w 180 stopniach przez około 20 minut - jeśli pieczesz jedną dużą babkę to piecz ją 40-50 minut - do suchego patyczka.
  9. Babeczki po upieczeniu ostudź.
  10. W rondelku zagotuj cukier z wodą i rumem (albo skórkami z cytrusów), wkładaj po kilka babeczek i każdą mocz po około 1-2 minuty - w trakcie obróć babeczki.
  11. Przełóż na kratkę aby spłynął nadmiar syropu.
  12. Wierzch babeczek polej jeszcze odrobiną syropu, albo likierem - np. wiśniowym.
  13. Przed podaniem babeczki udekoruj bitą śmietaną i owocami.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/babeczki-ponczowe/