Sos waniliowy - angielski
 
 
Autor:
Składniki
  • 125 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
  • 125 ml mleka
  • 50 g cukru (albo domowego cukru waniliowego)
  • pół laski wanilii
  • 3 duże żółtka - użyłam jajka rozmiar L
Wykonanie
  1. Śmietanę kremówkę i mleko wlej do rondelka.
  2. Laskę wanilii przekrój na pół i ostrym nożem wyjmij ziarenka - dodaj je do rondelka z mlekiem, wrzuć również resztę laski.
  3. Zagotuj mleko.
  4. Żółtka zmiksuj z cukrem na białą puszystą masę - tak jak na kogel-mogel - zrób to w większej misce.
  5. Gdy mleko z kremówką zacznie się gotować wyjmij z niego laskę wanilii i wlej je cienkim strumieniem do żółtek i krótko zmiksuj.
  6. Przelej całą masę ponownie do rondelka i gotuj na małym ogniu często mieszając.
  7. Mieszaj aż masa lekko zgęstnieje - sos jest gotowy, gdy nie spływa z odwróconej strony łyżki, tylko ją ładnie otula :)
  8. Sos przelej od razu przez gęste sito.
  9. Możesz użyć go od razu na gorąco, albo wystudzić i schłodzić w lodówce.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/sos-waniliowy-angielski/