Strudel z jabłkami
 
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 120 g miękkiego masła
  • 200 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 duże jajko (użyłam rozmiar L)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
  • około 1,5 kg twardych jabłek
  • 100 g cukru trzcinowego (lub do smaku)
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • około 100 g bułki tartej (zależy jak bardzo soczyste są jabłka) albo kaszy manny
  • opcjonalnie - rodzynki
dodatkowo:
  • jajko do posmarowania ciasta
  • cukier puder do oprószenia
  • sos waniliowy
Wykonanie
  1. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto.
  2. Rozwałkuj go cieniutko - możesz to zrobić od razu na papierze do pieczenia, aby potem łatwiej przenieść ciasto na dużą blachę do pieczenia - w trakcie wałkowania możesz ciasto delikatnie podsypywać mąką.
  3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w plasterki.
  4. Zmieszaj jabłka z cukrem, cynamonem i bułką tartą.
  5. Nałóż nadzienie w grubej kupce na mniej więcej ⅓ wysokości ciasta wzdłuż szerszego boku ciasta - nadzienie nałóż na całej szerokości tylko zostaw około 3-5 cm wolnego ciasta na końcach.
  6. Załóż te końcówki na jabłka. Teraz przykryj farsz dolnym (węższym) kawałkiem ciasta - nakładając go na jabłka..
  7. Szerszym kawałkiem ciasta - tym powyżej nałożonych jabłek przykryj nadzienie i albo końcówkę delikatnie podłóż pod spód ciasta (jeśli jest na tyle długie), albo delikatnie sklej z ciastem z drugiej strony - składanie boków wygląda podobnie jak składanie kartki papieru na trzy części - najpierw jeden bok idzie do środka, a potem na niego nakładamy drugi bok ciasta i sklejamy.
  8. Posmaruj wierzch strudla roztrzepanym jajkiem.
  9. Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  10. Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem.
  11. Możesz podać od razu z dodatkiem sosu waniliowego lub lodów :)
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/strudel-z-jablkami/