Ciasteczka kokosowe z czekoladą
 
 
Autor:
Składniki
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru (ale można dać mniej)
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • 300 g mąki
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g wiórek kokosowych
  • 100 g białej czekolady - posiekanej
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
  3. Do masy maślanej dodaj jajko i krótko zmiksuj następnie wsyp porcjami mąkę z wiórkami, dodaj posiekaną czekoladę.
  4. Miksuj tylko do połączenia składników - na koniec możesz ciasto krótko zagnieść rękoma.
  5. Nabieraj dłonią nieduże porcje ciasta - tocz z niego kulki, układaj kulki na blaszce i lekko je rozpłaszcz dłonią - zachowaj między ciastkami odstępy, bo się trochę rozleją w trakcie pieczenia.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 10-15 minut - nie muszą być mocno rumiane z wierzchu - jeśli będą miały lekko złocisty spód, to oznacza, że są już gotowe.
  7. Zaraz po upieczeni ciasteczka są bardzo miękkie i delikatne, więc nie ściągaj ich od razu z blachy - gdy przestygną to stwardnieją.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasteczka-kokosowe-z-czekolada/