Ciasto chałwowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 4 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g chałwy - pokruszonej
  • 120 ml oleju
polewa:
  • 50 g pokruszonej chałwy
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 100 g czekolady (użyłam mleczną)
  • plus dodatkowo trochę chałwy do posypania po wierzchu
Wykonanie
ciasto:
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy jajecznej dodaj pokruszoną chałwę i miksuj aż się ładnie połączy.
  4. Dodaj mąkę oraz olej - delikatnie wymieszaj.
  5. Przelej ciasto do długiej formy keksowej (około 30 cm), albo do formy na babkę z kominkiem.
  6. Piecz w 170 stopniach przez około 50-55 minut - do suchego patyczka (jeśli ciasto będzie mocno ciemniało w trakcie pieczenia, to możesz przykryć je folią aluminiową).
  7. Po upieczeniu ciasto ostudź.
polewa:
  1. W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę z pokruszoną chałwą - tak aby chałwa się rozpuściła.
  2. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści.
  3. Delikatnie przestudź polewę, a następnie polej nią ciasto.
  4. Na wierzchu pokrusz trochę chałwy.
Recipe by Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-chalwowe/