Brioszki czekoladowe
 
 
Autor:
Składniki
masa czekoladowa:
  • 110 g cukru
  • 60 g gorzkiego kakao
  • 60 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
ciasto drożdżowe:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • 600 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g miękkiego masła
Wykonanie
masa czekoladowa:
  1. W rondelku zmieszaj razem cukier, mąkę, cukier, kakao, białka (nie ubijaj ich wcześniej), sól oraz mleko.
  2. Zagotuj wszystko na małym ogniu - masa będzie mocno gęstnieć i mogą tworzyć się grudki.
  3. Gdy masa czekoladowa będzie mocno gęsta i niepłynna zdejmij ją z ognia, dodaj masło i posiekaną czekoladę i wymieszaj dokładnie, aby się rozpuściły.
  4. Przestudź masę, a następnie nałóż ją na dwa długie kawałki papieru do pieczenia - uformuj z masy prostokąty o wielkości około 20/15 cm, owiń masę papierem i schłódź ją w lodówce przez kilka godzin (lub noc). Jeśli masz mało czasu, to schowaj masę do zamrażarki na około godzinę.
  5. W tym czasie przygotuj ciasto drożdżowe.
ciasto:
  1. Drożdże rozkrusz dodaj do nich łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, zalej letnim mlekiem i dokładnie wymieszaj.
  2. Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
  3. W misie miksera umieść mąkę, jajka, miękkie masło (może być pokrojone na mniejsze kawałki - jeśli masz twarde masło z lodówki, to rozpuść je i ostudź) oraz sól.
  4. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (będzie dość gęste).
  5. Miskę z ciastem przykryj ręczniczkiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.
  6. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i podziel na dwie mniej więcej równe części.
  7. Pierwszą część ciasta rozwałkuj na długi prostokąt - o wielkości około 30/20 cm.
  8. Na środku połóż jedną z mas czekoladowych.
  9. Przykryj ją jednym wolnym bokiem ciasta, a potem nakryj drugim wolnym bokiem (zdjęcia z przygotowań są pod przepisem) i dokładnie sklej.
  10. Teraz rozwałkuj ciasto razem z masą na długi prostokąt o wielkości około 30/20 cm.
  11. Złóż ponownie ciasto jak wyżej - podobnie jak składamy kartkę papieru na trzy.
  12. Rozwałkuj ponownie i znowu złóż.
  13. Owiń ciasto folią spożywczą i schłódź przez około 30 minut w lodówce.
  14. W tym czasie podobnie przygotuj drugą część ciasta.
  15. Po 30 minutach ciasto ponownie dwukrotnie rozwałkuj i złóż.
  16. Po drugim złożeniu ciasto rozwałkuj, a następnie zwiń w rulon.
  17. Potnij go ostrym nożem na grube plastry - ja zrobiłam 6 bułeczek.
  18. Umieść bułeczki w formie na duże muffiny, albo połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  19. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
  20. Po tym czasie upiecz brioszki w 175 stopniach przez około 15-20 minut - do ładnego zrumienienia.
  21. Po upieczeniu ostudź.
  22. Z drugą częścią ciała postąp podobnie - możesz ją też rozwałkować, a następnie pokroić na trójkąty i zwinąć je w rogaliki.
  23. Nie musisz od razu piec drugiej partii bułeczek - surowe ciasto możesz przechować w lodówce 2-3 dni i upiec bułeczki w późniejszym terminie.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/brioszki-czekoladowe/