Rabarbarowy curd
 
 
Autor:
Składniki
  • 2 jajka
  • 200 g cukru - podzielonego na dwie porcje po 150 i 50 g
  • około 250 g rabarbaru (mniej więcej 4 krótsze łodygi)
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60 g miękkiego masła
Wykonanie
  1. Rabarbar umyj, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Przełóż go do rondla, dodaj wodę, sok z cytryny oraz 50 g cukru - zagotuj aż rabarbar mocno zmięknie i się rozpadnie - możesz dodatkowo całość zmiksować, aby krem miał gładszą konsystencję.
  3. W tym czasie jajka utrzyj z resztą cukru na puszystą białą masę.
  4. Dodaj do jajek gorący rabarbar - po trochu i krótko zmieszaj.
  5. Przełóż całość ponownie do garnka i gotuj na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje.
  6. Na koniec dodaj do kremu masło i dokładnie wymieszaj.
  7. Przełóż krem do słoiczków i schłódź w lodówce.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/rabarbarowy-curd/