Mus rabarbarowy
 
 
Autor:
Składniki
spód:
  • około 120 g pokruszonych/zmiksowanych ciasteczek
  • 40 g rozpuszczonego masła
mus:
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2,5 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki wody
  • 350 g dobrego twarogu na serniki lub mascarpone
  • 300 g rabarbarowego curdu (przepis na blogu)
  • 110 g cukru pudru - podzielonego na dwie części
  • 350 ml zimnej śmietany kremówki
  • opcjonalnie - różowy lub czerwony barwnik z żelu
  • truskawki do dekoracji
  • bita śmietana do dekoracji
Wykonanie
  1. Zmiksowane ciasteczka połącz z masłem, nałóż do przygotowanych szklaneczek i lekko ubij.
  2. Żelatynę zalej sokiem z cytryny i wodą, odstaw do napęcznienia.
  3. Mascarpone lub twaróg zmiksuj z połową cukru pudru i rabarbarowym curdem.
  4. Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno z resztą cukru pudru.
  5. Żelatynę podgrzej w mikrofalówce (lub w kąpieli wodnej) przez około 15 sekund - tak aby stała się płynna.
  6. Dodaj do niej jedną łyżeczkę serka z kremem i dokładnie wymieszaj, dodaj drugą łyżeczkę i wymieszaj.
  7. Przelej tak przygotowaną żelatynę do reszty masy sernikowej i dokładnie zmiksuj.
  8. Przełóż połowę ubitej śmietany kremówki do masy sernikowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
  9. Dodaj resztę śmietany i delikatnie wymieszaj.
  10. Możesz też teraz dodać odrobinę barwnika spożywczego.
  11. Nałóż mus na spód z ciasteczek.
  12. Możesz też wcześniej ułożyć w szklankach pokrojone truskawki.
  13. Włóż deser do lodówki do zgęstnienia na około 2 godziny.
  14. Przed podaniem udekoruj wierzch musu bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Notatki
Jeśli do musu używasz bardziej rzadki w konsystencji twaróg, to dodaj trochę więcej żelatyny i trochę więcej wody - mniej więcej 2-3 płaskie łyżeczki i odpowiednio tyle samo łyżek wody.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/mus-rabarbarowy/