Torcik truskawkowy
 
 
Autor:
Składniki
biszkopt:
  • 250 g kostki do pieczenia Kasia
  • 250 g cukru pudru
  • 5 dużych jajek
  • 250 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g dżemu truskawkowego
  • 500 ml śmietany kremówki
  • opcjonalnie barwnik spożywczy w żelu
do dekoracji:
  • posiekane pistacje
  • truskawki
  • mini bezy - opcjonalnie
Wykonanie
biszkopt:
  1. Kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj pojedynczo jajka i krótko po każdym zmiksuj masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy maślanej - krótko zmiksuj.
  3. Przelej ciasto do trzech form do pieczenia o średnicy 22 cm (ewentualnie całość do jednej).
  4. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka (jeśli pieczesz całość w jednej formie, to piecz przez około 50-55 minut - do suchego patyczka).
  5. Po upieczeniu ciasta ostudź i jeśli ciasto jest w jednej formie, to podziel je na trzy blaty.
krem:
  1. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej a następnie lekko ostudź.
  2. Dżem truskawkowy przetrzyj przez sito, aby pozbyć się grubszych kawałków owoców.
  3. Do serka mascarpone dodaj czekoladę i dżem - zmiksuj do ładnego połączenia.
  4. Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko miksuj.
  5. Część kremu możesz przełożyć do rękawa cukierniczego (albo grubszego woreczka) z końcówką gwiazdką.
  6. Kremem posmaruj pierwszy blat ciasta, a jego brzeg udekoruj kremem wyciskanym z rękawa, posyp wierzch odrobiną posiekanych orzechów pistacjowych.
  7. To samo zrób z drugim blatem.
  8. Wierzch tortu posmaruj kremem i dokładnie wyrównaj jego powierzchnię.
  9. Kremem z rękawa cukierniczego udekoruj obwód tortu.
  10. Na koniec udekoruj torcik posiekanymi pistacjami, świeżymi truskawkami oraz mini bezami.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/torcik-truskawkowy/