Zupa szparagowa z fetą
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Pyszna, lekka zupa ze szparagów z ziemniakami i fetą.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 8
Składniki
  • pęczek zielonych szparagów
  • 700 g ziemniaków
  • 2 litry bulionu warzywnego lub wody
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego (lub dwa ząbki świeżego przeciśniętego przez praskę)
  • ⅓ łyżeczki kurkumy
  • pieprz i pieprz
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 200 g kwaśnej śmietany - użyłam 12 %
  • ser kanapkowy typ feta
Wykonanie
  1. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę, włóż do garnka, wlej bulion lub wodę, dodaj kurkumę i gotuj aż ziemniaki lekko zmiękną.
  2. Szparagi umyj, obłam ich końcówki - wystarczy odgiąć końcówkę szparaga, a sam pęknie.
  3. Pokrój szparagi w niezbyt grube plasterki - główki zostaw w całości.
  4. Dodaj pokrojone szparagi do garnka z ziemniakami.
  5. Do śmietany dodaj po trochu wodę z zupy - tak mniej więcej jedną chochlę i wymieszaj.
  6. Przelej całość do garnka i wymieszaj - zagotuj, dodaj szczypiorek i koperek.
  7. Posól i popierz zupę do smaku.
  8. Rozlej zupę na talerze i dodaj do każdej porcji kilka kawałków sera feta.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 46 Tłuszcze: 2 g Węglowodany: 5,6 g Błonnik: 0,5 g Białka: 1,7 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/zupa-szparagowa-feta/