Ptysie z kremem rabarbarowym
 
 
Autor:
Składniki
ciasto na ptysie:
  • 250 ml wody
  • 80 g masła
  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka
krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g rabarbarowego curdu (przepis na blogu)
  • ewentualnie cukier puder do smaku - nie dawałam
  • opcjonalnie trochę różowego barwnika dla koloru - dodałam trochę barwnika w żelu
frużelina:
  • 200 g rabarbaru
  • 50 g malin
  • około 50 g cukru - lub do smaku
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • trochę wody
Wykonanie
  1. W rondelku zagotuj wodę razem z masłem i solą.
  2. Gdy masło się rozpuści dodaj przesianą przez sitko mąkę i mieszaj energicznie, aż cała mąka ładnie się połączy z płynem.
  3. Odstaw rondelek z ciastem do wystudzenia.
  4. Do wystudzonego wbij pojedynczo jajka i po każdym dokładnie zmiksuj mikserem.
  5. Przełóż ciasto do worka cukierniczego albo mocnego woreczka i wyciśnij ptysie - zachowaj między nimi lekkie odstępy.
  6. Piecz w 200 stopniach przez około 20-25 minut - aż będą lekko rumiane.
  7. Po upieczeniu ostudź, a następnie odkrój z góry "czapeczki" :)
krem:
  1. Zmiksuj serek mascarpone razem z curdem z rabarbaru.
  2. Jeśli czujesz taką potrzebę, to możesz dosłodzić krem cukrem pudrem, ale jak dla mnie krem był wystarczająco słodki.
  3. Możesz też dodać kremowi kolory za pomocą barwnika spożywczego (oryginalnie był bardziej beżowy niż różowy ;)).
frużelina:
  1. Rabarbar pokrój w plasterki o grubości około 1 cm i włóż do rondelka razem z malinami.
  2. Dodaj trochę wody - tyle aby przykryła dno, ale nie zalała całych owoców.
  3. Wsyp cukier i gotuj całość, aż rabarbar zmięknie.
  4. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody i dodaj do owoców - zamieszaj, a gdy masa lekko zgęstnieje zdejmij z ognia i ostudź.
wykończenie:
  1. Kremem rabarbarowym wypełnij spody ptysiów, na niego nałóż trochę frużeliny, przykryj "czapeczką:.
  2. Na koniec oprósz ptysie cukrem pudrem.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ptysie-kremem-rabarbarowym/