Czekoladowe ciasto z mango
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis podaję na długą formę keksową - tak około 30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 16
Składniki
ciasto:
  • 300 g białej czekolady
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g cukru
  • 2 duże jajka - rozmieszane widelcem
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże mango
polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 12 %)
Wykonanie
  1. W rondelku rozpuść razem połamaną czekoladę, masło, mleko i cukier - wymieszaj do połączenia składników, a następnie odstaw do wystudzenia.
  2. Do wystudzonej masy dodaj rozmieszane jajka i wymieszaj łyżką.
  3. Mąkę połącz z solą oraz z proszkiem do pieczenia, a następnie wsyp do masy i wymieszaj.
  4. Mango pokrój w kostkę i dodaj do ciasta - wymieszaj.
  5. Przełóż cisto do długiej formy na keks (moja miała 30 cm długości) lub ewentualnie do foremki o wielkości około 22/22 cm.
  6. Piecz w 160 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka) - ciasto w kwadratowej foremce może piec się krócej.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. W kąpieli wodnej rozpuść połamaną na cząstki czekoladę razem ze śmietaną.
  9. Rozpuszczoną czekoladą posmaruj ciasto.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 347 Tłuszcze: 21,7 g Węglowodany: 34 g Błonnik: 0,7 g Białka: 4,9 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/czekoladowe-ciasto-mango/