Pomarańczowy sernik japoński
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 22 cm średnicy.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
  • 250 g dobrego mielonego twarogu na sernika (użyłam Piątnicy w wiaderku)
  • 220 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
  • 40 g cukru
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 80 g mąki pszennej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 6 białek
  • 100 g cukru (do białek)
  • pół łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
dodatkowo:
  • masło do wysmarowania blachy
  • cukier do wysypania blachy
  • 1-2 pomarańcze (ta ze ścierania skórki)
Wykonanie
  1. W kąpieli wodnej (miska umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuść twaróg, śmietanę kremówkę i cukier - wymieszaj do połączenia składników, a następnie ostudź masę.
  2. Do masy twarogowej dodaj skórkę startą z cytryny, wanilię oraz żółtka - zmiksuj.
  3. Mąkę przesiej przez sito razem ze skrobią a następnie dodaj do masy twarogowej i zmiksuj do połączenia składników.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, a w tym czasie zmiksuj białka z cukrem na puszystą, gęstą, ale ciągle elastyczną pianę - nie miksuj za długo.
  5. W trakcie miksowania zagotuj również czajnik wody (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).
  6. Zmiksowane białka dodaj w dwóch - trzech porcjach do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
  7. Formę do pieczenia o średnicy minimum 22 cm (użyłam formę do pieczenia w kształcie połowy piłki) wysmaruj grubo masłem, a następnie wysyp cukrem kryształem.
  8. Pomarańczę po starciu skórki pokrój w plastry i wyłóż nimi foremkę - ja wyłożyłam dno i boki, jeśli masz prostą formę, to wyłóż tylko dno.
  9. Przelej masę sernikową do foremki.
  10. Włóż ciasto do piekarnika i postaw w drugiej większej formie (jeśli używasz formę z odpinanym brzegiem, bo musisz ją dodatkowo zabezpieczyć kilkoma warstwami folii aluminiowej - owiń nią formę od spodu i z boków, tak aby woda nie przedostała się do ciasta).
  11. Wlej gorącą wodę do większej formy, obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz ciasto przez 50 minut.
  12. Po tym czasie obniż temperaturę do 140 stopni i piecz przez kolejne 30-40 minut - ciasto ma być ładnie rumiane, a po lekkim naciśnięciu na środek ciasto ma sprężynować - możesz też sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest jeszcze mokre.
  13. Jeśli ciasto jest już upieczone, to wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i pozostaw sernik w środku na kolejne 20 minut.
  14. Po tym czasie delikatnie przełóż ciasto na kratkę górną częścią do dołu.
  15. Pozostaw do wystudzenia.
  16. Nie musisz ciasta schładzać w lodówce przed podaniem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 184 Tłuszcze: 7,9 g Węglowodany: 21,6 g Błonnik: 0,7 g Białka: 7,4 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/pomaranczowy-sernik-japonski/