Tzatziki hummus
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Pyszna pasta na kanapki albo do warzyw.
Autor:
Typ przepisu: Śniadanie
Ilość: 4
Składniki
hummus:
  • puszka cieciorki
  • 1-2 ząbki czosnku (dałam dwa i było go czuć ;))
  • 1 łyżka tahini - nie dałam, bo nie miałam
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku
  • 1 większy ogórek gruntowy - około 100 g
  • 1 łyżka oliwy
do dekoracji:
  • trochę drobno pokrojonego ogórka
  • świeży koperek - posiekany
  • ser typu feta
  • odrobina oliwy
Wykonanie
  1. Ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp odrobiną soli.
  2. W wysokim naczyniu umieść odsączoną cieciorkę, dwie łyżki płynu z cieciorki i czosnek - zmiksuj.
  3. Dodaj do masy jogurt naturalny, sok z cytryny i koperek - zmiksuj na gładką masę.
  4. Dodaj do hummusu oliwę oraz odciśnięte z wody ogórki (wystarczy je zacisnąć w dłoni i woda wypłynie) - wymieszaj łyżką.
  5. Jeśli masa jest za gęsta, to dodaj do niej trochę wody z cieciorki.
  6. Posól i popierz do smaku.
  7. Wyłóż hummus na talerz, jego wierzch posyp pokrojonym ogórkiem, pokruszoną fetą i posiekanym koperkiem.
  8. Możesz te polać go odrobiną oliwy z oliwek.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 149 Tłuszcze: 9,5 g Węglowodany: 8,5 g Błonnik: 0,6 g Białka: 6,6 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/tzatziki-hummus/