Lody awokado
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 1 litr
Składniki
  • 2 dojrzałe i miękkie awokado
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • pół szklanki syropu klonowego
  • sok z jednej limonki lub mniejszej cytryny
  • około ⅓ szklanki groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
Wykonanie
  1. Awokado pokrój na mniejsze kawałki - możesz też je rozgnieść widelcem.
  2. Dodaj mleko skondensowane, syrop i sok z limonki - zmiksuj na gładką masę.
  3. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  4. Przełóż lody do pojemnika i schowaj do zamrażarki na kilka godzin.
  5. Po nocy spędzonej w zamrażarce lody robią się dość twarde, więc przed podaniem dobrze je potrzymać na zewnątrz przez około 20 minut, aby delikatnie zmiękły.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 279 Tłuszcze: 9,8 g Węglowodany: 44,2 g Błonnik: 2 g Białka: 4,8 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/lody-awokado/