Serek lebneh
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Domowy serek zrobiony z jogurtu naturalnego
Autor:
Typ przepisu: Przetwory
Ilość: 4
Składniki
  • 1 lub 2 duże opakowania jogurtu naturalnego (im gęsty tym więcej wyjdzie serka)
  • przyprawy do smaku - sól, pieprz, zioła
  • albo miód
  • świeże warzywa lub świeże owoce do podania
Wykonanie
  1. Gęste sitko nałóż na miskę.
  2. Wyłóż je złożoną gazą albo pieluchą tetrową.
  3. Do tak przygotowanego sitka przełóż jogurt naturalny.
  4. Wstaw miskę z sitkiem do lodówki na kilkanaście godzin lub na kilka dni - zależy jak gęsty chcesz otrzymać serek.
  5. Serek możesz podać z miodem i świeżymi owocami albo doprawić solą, pieprzem i ziołami i zjeść go na kanapce razem z warzywami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 134 Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 4 g Białka: 7 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/serek-lebneh/