Czekoladowo-migdałowa babka
 
 
Autor:
Składniki
  • 225 g czekolady deserowej
  • 150 g brązowego cukru (jeśli lubisz słodsze ciasta, to daj więcej)
  • 175 g masła
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżki pszennej mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 jajek
  • 100 g posiekanych migdałów (najlepiej obranych ze skórki)
  • cukier puder  lub rozpuszczona czekolada do dekoracji
  • szczypta soli
Wykonanie
  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. W misce połącz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Całe migdały drobno posiekaj.
  3. Na bardzo małym ogniu rozpuść w rondlu masło. Ściągnij garnek z gazu, wrzuć połamaną czekoladę oraz cukier i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i rozpuszczą.
  4. Do powstałej masy dodaj mieszankę mąki, proszku do pieczenia i zmielonych migdałów i delikatnie wymieszaj. Dorzuć po jednym żółtku, za każdy razem dokładnie mieszając ciasto.
  5. W misce ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  6. Połącz masę czekoladowo-migdałową z pianą i bardzo delikatnie wymieszaj. Dodaj posiekane migdały.
  7. Przelej ciasto do przygotowanej foremki.
  8. Piecz w piekarniku około 35-45 minut (do suchego patyczka). Ciasto powinno trochę wyrosnąć i uginać się przy dotknięciu. Może popękać.
  9. Zostaw w formie do ostygnięcia. Po przełożeniu na talerz posyp cukrem pudrem, albo polej rozpuczczoną czekoladą.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/czekoladowo-migdalowa-babka/