Pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie
Pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na tortownicę 22-24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 18
Składniki
składniki spodu:
  • 65 g gorzkiej czekolady
  • 65 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 40 g mąki
składniki masy serowej:
  • 1 kg twarogu sernikowego (polecam Piątnicę)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • ⅓ szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
wierzch:
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • pół szklanki dżemu z pomarańczy
  • opcjonalnie cukier puder do smaku
Wykonanie
wykonanie spodu:
  1. Czekoladę rozpuść razem z masłem (możesz to zrobić w mikrofalówce), dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj przestudzoną czekoladę oraz mąkę. Wylej ciasto do przygotowanej foremki.
  2. Piecz w 170 stopniach przez około 7 minut i odstaw do przestudzenia.
wykonanie masy serowej:
  1. Zmiksuj delikatnie twaróg z mąką i skórką pomarańczową. Dodaj stopniowo cukier, a następnie pojedynczo jajka - nie miksuj zbyt długo. Na koniec dodaj sok z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, śmietanę kremówkę (nieubitą) oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową.
  2. Przełóż masę na czekoladowy spód. Piecz w 170 stopniach (góra-dół) przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze przez 90 minut.
  3. Przygotuj masę na wierzch sernika - zmieszaj śmietanę z dżemem, jeśli masa jest za mało słodka to dodaj cukier puder.
  4. Wylej masę na sernik, wyrównaj i piecz 120 stopniach przez kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozwól w ten sposób ostygnąć sernikowi.
  5. Sernik umieść na noc w lodówce (bez przykrycia).
Recipe by Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia at https://wypiekibeaty.com.pl/pomaranczowy-sernik-na-czekoladowym-spodzie/