Komosanka z borówkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Porcja na jedną osobę.
Autor:
Typ przepisu: Śniadania
Ilość: 1
Składniki
  • pół szklanki quinoi (komosy ryżowej)
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • trochę mleka do podania
  • świeże owoce - użyłam około 50 g borówek
  • coś do osłodzenia - miód, syrop klonowy - użyłam łyżeczkę syropu klonowego
Wykonanie
  1. Quinoę umieść w gęstym sicie (jeśli nie masz, to sitko wyłóż gazą, albo pieluchą tetrową) i płucz pod strumieniem zimnej wody przez kilka minut - aż przestanie się pienić.
  2. Przełóż komosę do garnka, zalej szklanką wody i dodaj szczyptę soli - zagotuj.
  3. Gdy woda się zagotuje, to przykryj garnek pokrywką, zmniejsz zupełnie gaz i gotuj tak komosę przez 15 minut - w tym czasie wchłonie się cała woda.
  4. Do gotowej quinoi możesz dodać mleko jeśli lubisz :)
  5. Podaj z ulubionymi owocami i opcjonalnie dosłódź do smaku.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 440 Tłuszcze: 5 g Węglowodany: 86 g Błonnik: 6 g Białka: 11 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/komosanka-z-borowkami/