Donaty daktylowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Z małej formy na oponki otrzymałam 22 sztuki.
Autor:
Typ przepisu: Desery
Ilość: 22
Składniki
oponki:
  • 180 g daktyli bez pestek - posiekanych
  • 185 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru (może być trochę mniej)
  • 2 duże jajka
  • 125 g oleju
  • 1 łyżeczka wanilii (opcjonalnie)
cukier korzenny:
  • 100 g cukru kryształu
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • około pół szklanki mleka
Wykonanie
  1. Posiekane daktyle zalej wrzącą wodą, tak aby je całkowicie zakryła i odstaw je na około 15 minut (jeśli używasz świeże daktyle, to wystarczy około 5 minut).
  2. Po tym czasie łyżką zbierz nadmiar wody, a resztę zmiksuj na mus - mogą zostać drobne kawałki daktyli.
  3. W misce umieść wszystkie składniki ciasta, dodaj mus z daktyli i krótko zmiksuj całość.
  4. Nałóż ciasto do foremki na oponki albo mini babeczki (ja robiłam to w dwóch turach).
  5. Piecz w 160 stopniach przez około 12-14 minut - aż będą rumiane.
  6. Wyjmij donaty na kratkę do ostudzenia i nałóż pozostałe ciasto.
  7. Ostudzone donaty zanurzaj na sekundę w mleku (ich wierzchy), a następnie maczaj je w cukrze wymieszanym z przyprawami.
  8. Smacznego :)
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 324 Tłuszcze: 14,1g Węglowodany: 47,4g Błonnik: 2g Białka: 3,8g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/donaty-daktylowe/