Cytrynowy placek z borówkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę około 23/33 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
ciasto:
  • 230 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - lub ziarenka z połowy laski wanilii
  • ¼ szklanki soku z cytryny (mniej więcej z jednej cytryny)
  • skórka starta z cytryny
  • 300 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 250 g borówki
lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka starta z cytryny (opcjonalnie)
  • ewentualnie trochę wody lub mleka - do konsystencji
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj do masy wanilię, sok z cytryny i skórkę z cytryny - krótko zmiksuj.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  4. Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym chwilę miksuj - do połączenia.
  5. Na koniec wsyp mąkę i krótko zmiksuj - nie miksuj zbyt długo, bo ciasto będzie potem twarde.
  6. Wsyp borówki i delikatnie wymieszaj łyżką.
  7. Przelej ciasto do foremki o wielkości około 23/33 cm.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ciasto lekko ostudź.
  10. Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru sok z cytryny i wymieszaj - dodaj odrobinę mleka lub wody, aby lukier nabrał odpowiedniej konsystencji.
  11. Wylej lukier na ciasto i rozprowadź po całej powierzchni.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100g Kalorie: 334 Tłuszcze: 14,5g Węglowodany: 47,7g Błonnik: 0,5g Białka: 4g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/cytrynowy-placek-borowkami/